tiistai 29. syyskuuta 2009

Kylmyyden eri tasot

Eteläisessäkin Suomessa on jo hieman viilentynyt päivän aikana, sen kunniaksi oli pakko listata kylmyyden havaitsemisen eri tasot. Nämä eivät ole mitenkään tieteellisiä tai tilastollisia, vaan yhden ihmisen havainnoimista syksyn ja talven etenemisestä:

Kesäkuumalla: "otanpa tuon neuleen mukaan, se sopii niin kivasti näihin muihinkin väreihin, onneksi on niin lämmintä, ettei oikeasti tarvitse vaatteita"

+15: "Joku pusakka on kyllä hyvä olla, jos ei muuten niin yötä varten tai jos tuulee. Tai no, oikeastaan se sointuu niin kivasti näihin muihin väreihin."

+12: "Katsotaanpa näitä kivoja syksyn takkeja ja kenkiä, oi kun olisi jo kuulas ja raikas ilma, niin saisi kaikki ihanat syys- ja talvivaatteet kunnolla käyttöön..."

+10: "yyh, sataa, missä on mun sateenvarjo? Tulisipa jo talvi, niin ei tarvitsisi näitä harmaita sadekelejä ihmetellä"

+7: "oho, täällä muuten on kylmä, miten tämä syksy pääsikään nyt noin yllättämään?"

+5:"hrrr... onpas viileää, mistä löytyisi hanskat?"

+4: vahva missio:"etsin kaapeista paksuimman peiton, vedän sen ylleni ja pysyn peiton alla koko talven. Turha yrittääkään houkutella minua täältä pois ennen kevättä"

+3: "meneekö tämä vieläkin kylmemmäksi? Onko tästä olemassa vielä kylmempää?"

+2: "näköjään voi mennä vieläkin kylmemmäksi, mutta eihän tästä enää kylmempää voi tulla?"

+1: "nyt on kyllä jäätyneet luut ja ytimetkin. yyh."

+1 ja tuulee: yllä oleva potenssiin kaksi. "Suljen silmäni ja puren hampaani yhteen. Ei enää montaa kuukautta, kunnes pääsee vähän lämpiää säät" (positiivinen ajattelu kunniaan)

+1 ja sataa ja tuulee: "Miten voi olla, että vaatteet eivät riitä? Paukkupakkasten takki on jo päällä, ja silti on niin kylmä! Miten ikinä voi selvitä talvesta, jos nyt jo tuntuu tältä?"

+/- 0: "kuljen en ajattele. Kuljen en ajattele. Nopeasti junaan tai bussiin, kaupasta kauppaan, paikasta toiseen. Ehkä aivot eivät huomaa, jos on oikein nopea, eli kuljen, en ajattele..."

+/- 0 ja tuulee: "ei näin hirveää säätä voi olla, ei vaan voi" (tätä saa toistaa sen pari kuukautta Helsingin talvea odotellessa)

+/- 0 ja tulee räntää ja tuulee: "Mä vaan oon niin jäässä, niin jäässä. Loskaa on joka paikassa ja sukatkin ovat jo aivan märät. Mitenköhän pääsisi täältä pois johonkin, jossa olisi lämmintä?"

-1: "oi, ihanaa, siellähän voisi tulla luntakin, kuurankukat ovat peittäneet maan ja kaikki on niin kaunista ja kaunista. Ihanaa kun talvi tulee, dum-dum-dum" (onnellisesti hypähdellen siihen asti, kunnes lähipiiri alkaa ihmetellä, että minkä mielenhäiriön sitä onkaan saanut)

-5: "mukava raikas pikkupakkanen" (onnellista hyminää)

-10: "brr.... ei voi laittaa vielä montaa kerrosta, muuten pukkaa hiki kaikissa liikennevälineissä, ei vaan voi. Ei tämä hetkittäinen koleus nyt niin pahalta tunnu, eihän?" (kovasti itselleen vakuutellen, joskin ajoittain heikolla menestyksellä)

-15: "Aikamoista, että etelässäkin tällaista näkee. Harmi vain, että en huomannut katsoa ennustetta aamulla, ja nyt on aika kyllllmää" (hampaat kalisten pysäkillä hypähdellen)

-20: "toppatakki, missä olet??? Hiiteen kaikki ajatukset sinnittelemisestä ja kerrospukeutumisen välttelystä, nyt on kysymys henkiinjäämisestä!" (aamuhorteessa kellaria penkoen)


...

-40: "tervetuloa siperiaan" (onneksi tätä ei tapahdu täällä etelässä. Vinkkejä kyllä otetaan vastaan siihen, että miten tuosta selvittäisiin)

Jep, jep, tästä postauksesta onkin niin vaikea päätellä, mitä tykkään näistä kylmenevistä säistä. Etelän ja kesän tyttö ei aina voi luonnolle mitään, aina se tuntuu yhtä kurjalta, kun säät synkkenevät ja tulee taas viileää. Vastavuoroisesti ihanaa on sekin, kun viileästä mennään lämpimämpään päin.

Kesää ennen voi odottaa vielä ensilunta ja paukkupakkasia. Ei siihen mene enää kuin se pari kuukautta - jos tänä vuonna tulee ylipäätään talvi tänne eteläiseen Suomeen.

1 kommentti:

Anna kirjoitti...

Tama pisti suun hymyyn :)