lauantai 21. maaliskuuta 2009

Paikallisten oikeusjärjestelmästä

Paikallinen oikeusjärjestelmä vaikuttaa varsin ankaralta kiinnijääneille, ainakin jos lehtiä on uskominen. Viime viikolla Punessa tuomittiin poliisi yli kahdeksi vuodeksi vankilaan, kun hän yritti lypsää onnistumatta voitelurahoja 1000 rupiaa (n 15 euroa) länsimaalaiselta liikemieheltä sillä verukkeella, ettei hänellä ollut kaikkia ajamiseen vaadittavia asiakirjoja mukanaan. Toki voi asiaan vaikuttaa se, että kyseinen rikos sattui länsimaalaista kohtaan ja vei poliisilaitoksen kiusalliseen valoon, vaikea sanoa, olisiko järjestelmä yhtä hyvin toiminut paikallista kohtaan.

Pari päivää sitten Suomessakin uutisoitiin tapauksesta, jossa kävi kiinnijääneen varaskoplan vielä huonommin, heidät poltettiin elävältä. Samanlainen lynkkausmieliala taisi olla myös Mumbain pommi-iskujen tekijöitä kohtaan, joista yksi selvisi vastaamaan teoistaan intialaisen oikeusjärjestelmän edessä. Kovat ovat siis rangaistukset maassa, jossa ihmisiä on niin paljon, ettei niitä muuten saisi pidettyä kurissa.

Paikalliset ihmiset tuntuvat pelkäävän kovasti maailmaa. Kaduilla kävely ei kuulemma ole ilta-aikaan turvallista ja vieraille ei mielellään puhuta (paitsi silloin kun pitäisi löytää jokin paikka). Toki varovaisuus on aina hyvästä, mutta ajoittain näiden pelot tuntuvat liioitelluilta. Terve järki on toki paikallaan, mutta jotenkin tuntuu, että paikallisten lehtien uutisointitapa vaikuttaa tosi paljon siihen, että kuinka he hahmottavat maailman ja kuinka paljon he sitä pelkäävät.

Ei kommentteja: