lauantai 27. maaliskuuta 2010

Kowloonia ristiin rastiin

Aasiassa olen tormannyt hammentavaan ilmioon: on aina yksi paikka, joka on turvassa ruuhkalta ja ihmisvilinalta. Riippumatta paivasta, kellonajasta tai kuun asennosta. Museoihin ei jostain syysta eksy ihmisia. Hong Kongissa tama on varsin kummallista siitakin nakokulmasta, etta sisaanpaasy on yleensa euron luokkaa ja pieniin nayttelyihin on selkeasti nahty vaivaa.

Lahtkohtaisesti pyrin valttelemaan pahimpia viikonlopun ruuhkia ja valitsin taman museopaivakseni. Eilen Macaussa toki kavin tutustumassa Macaun historiaan ja merimuseoon ajankulukseni. Tanaan oli vuorossa Hong Kong Museum of Art eli taiteen museo. Nelja kerrosta ja useampi eri nayttely. Nykytaiteen nayttelyssa teemana oli vihreys. Pari tyota oli ihan jannittavia, mutta muuten se ei suuresti tunteita herattanyt. Lisaksi paasi tutustumaan vanhaan kiinalaiseen keramiikkaan, kalligrafiaan ja johonkin kiinalaiseen (tai hongkongilaiseen) taiteilijan toihin. Jalkimmaiselle en oikeastaan yhtaan lammennyt, mutta historialliset teokset olivat kylla ihan mielenkiintoisia. Lisaksi plussaa museo saa nakymasta, joka oli varsin mainio - suoraan lahden toiselle puolelle Hong Kongiin.

Taman jalkeen kiersin itaisessa Tsim Sha Tsuin ymparistossa. Siella piti olla jokin isompi ostoskeskus/markkinat, mutta enpa oikeastaan loytanyt mitaan muuta kuin yhden puiston. Kiertelin paikallisia Ita-Aasian yms keskuksia, mutta jokin lama tai vastaava oli ne tyhjentaneet. Kauppojen paikalla tuntui olevan paljon tyhjaa tilaa.

Siita sitten jatkoin rantaa pitkin aikani. Kavelin lapi paikallisen "hollywood walk of famen", eli Avenue of the starsin. Sinne olivat monet tunnetut aasialaisnayttelijat saaneet oman tahtensa ja valtaosa oli jattaneet myos kammeniensa painaumat.

Taman jalkeen tuli taas kerattya voimia majapaikassa. Kowloon ja Hong Kong on yllattavan pieni ja kompakti alue, mutta kymmenta paivaa ei silti jaksa juosta paikasta toiseen. Suuntana illalla oli temppelikadun iltamarkkinat. Ihan mielenkiintoista, autenttista aasialaista markkinameininkia tuntui olevan. Vielakaan en kylla lammennyt feikkipaidoille, -kelloille tai -laukuille, joten varsinainen saalis jai aika laimeaksi: pari kannykan varalaturia, yksi adapteri ja kotimatkalta evasta iltaa varten.

Markkinoilla tuli myos tunne, ettei vaenpaljous ole oikeastaan aivan totaalisen tyrmistyttava. Ihmisia on toki joka puolella ja paljon, mutta he myos jakautuvat aika tasaisesti koko Hong Kongin ja Kowloonin alueelle. Taman vuoksi ajattelin, etta huomenna voisi taas tehda paivaretken lahisaarelle Launtaulle, jossa olisi odotettavissa iso Buddha-patsas, temppeli ja koysirata, josta on kai hienot nakymat.

Ei kommentteja: