maanantai 15. helmikuuta 2010

Pommeja Intiassa

Suomessa asuessa uutiset tuntuvat kaukaisilta. Pienet rajariidat tai muut selkkaukset kuuluvat kategoriaan asiat, jotka tapahtuvat siellä muualla. Silti ne on helppo ohittaa ja unohtaa kun lehti tulee luetuksi.

Viikonloppuna Intiassa räjähti taas ensimmäisen kerran pommi sitten Mumbain terrori-iskujen. Toki pienempiä pommeja on räjähdellyt jonkun verran tässä välissäkin. Mumbain tapaukseen yhdisti asian nyt se, että se oli kohdistettu turisteihin. Intialaiset pommittajat ovat tajunneet, että paras tapa kansainvälisiin otsikoihin pääsemiseksi on kohdistaa pommit turistikohteisiin. Se on erittäin sääli. Matkaajan kannattaa silti muistaa, että todennäköisyys tällaisten tapausten kohtaamiseen on erittäin pieni. Jos näiden antaa pelottaa itseään, on pommittaja saavuttanut tarkoituksensa - synnyttänyt pelkoa, joka rajoittaa ihmisten liikkumista ja käyttäytymistä.

Nyt pommi räjähti länsimaalaisten suosimassa kahvilassa. Se oli yksi niistä harvoista paikoista Punessa, jossa oikeasti uskalsi syödä hedelmäsalaatin saamatta vatsaa sekaisin. Sunnuntai-aamun brunssit jäävät nyt väliin paikalliselta ulkomaalaisväestöltä. Tuntuu hassulta ajatella, ettei paikkaa enää ole. Yhtä hassulta tuntuu ajatella, että Punessa olisi jotain ääriliikettä, joka olisi ulkomaalaisten pommittamisen perään. Lähtökohtaisesti en Intiassa tuntenut oloani missään vaiheessa turvattomaksi tai uhatuksi. Toki piti olla silmä tarkkana ja katsoa ympärilleen -aivan kuten muuallakin maailmassa matkustaessa.

2 kommenttia:

Subcontractee kirjoitti...

Alla linkki blogipostaukseen, jonka kirjoitin Mumbain terrori-iskun jälkeen. Jos kaupunkien koot suhteuttaa toisiinsa, niin Mumbain karttaminen terrori-iskun takia on yhtä järkevää kuin Helsingin karttaminen Shkupollin tempauksen takia. Tosin länsimaisten suosimien paikkojen karttaminen voi olla hieman perustellumpaa, mutta emme me sitäkään harrastaneet, kun toiset tykkäsivät syödä länsimaista ruokaa hotelleissa.

http://intiankuu.blogspot.com/2008/11/death-is-everywhere-there-are-flies-on.html

t: Simo

zitrone kirjoitti...

Toki, onhan se totta, että on turhaa välttää mitään kaupunkia, jossa joku hullu on päässyt kerran valloilleen. Sellossakin taisin käydä muutama päivä dramaattisten tapausten jälkeen ilman sen suurempaa pelkoa.

Punen paikkojen määrään suhteutettuna tuo oli musta selkein länsimaalaiskeskittymä, johon nyt iskettiin. Ainakaan itse en löytänyt suurempaa keskittymää, vaikka mielestäni lähes kaikki paikat kolusinkin. Syitä pommiin voi olla mustasukkaisuusdraamasta, itsetuhoisuuteen tai ihan mihin vain. Ei sen ole välttämättä ole turisteja vastaan, vaikka sattumoisin olikin yksi niistä paikoista, joissa oli eniten länkkäreitä.

Teon vuoksi en välttäisi Intiaan menoa. Silti ehkä hieman tarkemmin vielä katsoisi, mihin oikeastaan menee.