lauantai 14. kesäkuuta 2008

Suunnistusoppia japanilaisittain

Japanissa majapaikat on hyvä varata jo muutamaa viikkoa aikaisemmin. Omassa valinnassani painoivat vahvasti englanninkielen taito, muiden käyttäjien arviot sekä sijainti. Lisäksi majapaikassa oleva netti oli ehdottomasti bonusta, sillä muutenhan esimerkiksi tämän blogin tai muiden yhteyksien pitäminen saattaisi olla aika haastellista.

Ensimmäisen yön nukun länsimaalaisessa hotellissa, jotta ei liikaa tarvitse stressata aikaerosta toipuvana vieraassa ympäristössä. Muut yöt menevät japanilaistyyppisessä majoituksessa, ryokanissa, lukuunottamatta Hiroshiman kahta yötä paikallisessa youth hostellissa, yhtä yötä kiotolaisessa temppelissä ja yhtä yötä tokiolaisessa kapselihotellissa.

Ryokanien kaivaminen netistä oli suhteellisen vaivatonta. Ainoastaan Hiroshimassa oli puutetta majapaikoista, joissa olisi ollut englanninkieliset sivut. Osan majapaikoista varasin näppärästi hostels.comin kautta ja osan taas ottamalla yhteyttää suoraan itse yöpaikkaan. Karttojakin löytyi varsinkin suurempien majapaikkojen kohdalta ja niitä printtasin kahteen kertaan: englanniksi ja japaniksi, jotta suunnan kysyminen helpottuisi.

Pääosin kartat näyttivät selkeiltä, tosin niissäkin herää kysymys, että kuinka monta tietä kartasta on unohdettu selkeyden luomiseksi. Sitten taas on muutamia karttoja ja ohjenippuja, joita katselee huvittuneen epäuskon ja vatsanpohjaa kipristelevän jännitysken vallassa pohtien, miten ikinä onnistuu löytämään oikean paikan ensimmäisellä kerralla. Tässä esittelen yhden niistä:

Kuva ja seuraava teksti poimittu siis täältä. Onneksi ohjeteksti pyrkii parempaan tarkkuuteen: "The guesthouse is located near 'Minamiza', a theater on the roads of Kawabata street and Sijo street. To get to the guesthouse from Minamiza Theater, walk one block to the east (walk away from the river) along Sijo street (main street) and turn right at the first traffic light. You will see a large white lantern hanging outside a building as you walk south for one block (45 secs) and there is a narrow street (first street from Sijo street) on your left hand side. Walk 10m to the east from the corner and you will see the gate of the guesthouse on your left hand side. ". Siinä sitten etsimään ryokania toivoen, että valkoisia lyhtyjä ei ole tullut vuosien varrella lisää tai että kyseisen lyhdyn paikkaa ei ole muutettu. Samalla voin myös toivoa, että kävelynopeuteni vastaa japanilaista ja ottaa vaikka sekuntikellolla aikaa, kuinka kauan yhden korttelin kiertämiseen menee. Ehkä tämä kuitenkin tästä, seikkailua lähdin hakemaankin ja eräs matkaopaskin taisi todeta, että "eksyminen on Japanissa elämys". Jos muuten ei onnistu, niin ainahan voi tuohon poliisilaitokselle mennä kysymään ohjeita, sekin nimittäin lienee kansallinen tapa.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kannattaa ottaa kompassi mukaan (tämä ei ole vitsi :).

zitrone kirjoitti...

Juu, itse asiassa olin sen kirjoittanutkin tuohon pakattaviin-listaan. :D