perjantai 5. syyskuuta 2008

Syksyä ilmassa

Mistä tunnistaa syksyn ensi merkit? Milloin lähtee toivo siitä, että lämpimät kesäpäivät ovatkin takana ja edessä kylmää ja synkkää ennen kuin talven ensihiutaleet tuovat hieman lämpöä pimeyteen? Ensimmäiset etelään kiitävät linnut muistuttavat väistämättömästä vuodenaikojen kierrosta. Hämärtyvät illat mahdollistavat valon merkityksen uusiin ulottuvuuksiin. Siitä esimerkkinä ovat esimerkiksi syksytaivaan täyttävät ilotulitukset, joista ensin tulee ilotulitusten SM-kisat (lue: järjestetään tänään!) ja hieman myöhemmin Linnanmäen kauden päättäjäiset.

Yksi varma syksyn merkki on myös kaiken uuden aloittaminen. Syksyllä alkavat uudet harrastukset, opiskelijat kirmaavat takaisin opinahjoihinsa ja koululaiset kouluun. Opiskelijoilla alkaa uudet riennot, kun uudet aloittajat tuovat mukanaan omaa energiaa ja halua tutustua ja ihmetellä. Tapahtumia järjestetään, jotta pelkkä opiskelu ei nielaisisi kokonaan ja veisi intoa kaikelta vapaa-ajalta. Opiskelijana ollessaan syksy on monien tapahtumien suma, jossa paljon tapahtuu ja on tilaisuus tutustua uusiin ihmisiin ja nähdä vanhoja ystäviä, jotka ovat palanneet kaupunkiin pitkän kesän jälkeen. Akateemiset juhlat tuovat mahdollisuuden pukeutua hyvin ja juhlistaa hetkeä, nauttia elämän riennoista ja nuoruudesta. Näin ollen syksy ei tarkoita pelkkiä harmaita sadepäiviä ja armotonta puurtamista.

Muut kesälomalaiset haikailevat syksyllä uusiin taitoihin tutustumisista tai palaavat takaisin innostavien kurssien luokse kehittääkseen taitojaan tai tietojaan. Kurssit täyttyvät uusista kiinnostuneista ja vaikka osa lopettaakin parin käyntikerran jälkeen, on mahdollista tutustua johonkin uuteen ja kiinnostavaan. Pari kertaakin jotain todella erilaista saattaa hyvinkin tuoda jotain piristystä elämään. Esimerkkejä hauskoista kursseista löytyy niin kaupunkien työväenopistojen sivuilta kuin aikuisopistostakin. ( Helsingin työväenopisto, Espoon työväenopisto, Vantaan aikuisopisto, ja Helsingin aikuisopisto)

Syksy tuo myös paitsi sateita, myös legendaarisen Rakkautta ja Anarkiaa-elokuvafestivaalin, jossa pääsee nauttimaan elokuvien uusista tuulista ympäri maailmaa. Tänään aukeavat kyseisen festivaalin sivut ja kahden viikon päästä pääsemme hiljentymään illoin pimeisiin huoneisiin, joissa unohdamme arjen ja eläydymme mukaan mitä erilaisimpiin tarinoihin. Kannattaa siis muistaa tarkistaa festivaalin sivut, mikäli elokuvat kiinnostavat.

Ei kommentteja: