tiistai 23. syyskuuta 2008

Makuja niin läheltä kuin kaukaakin

Helsingin keskustassa on monet makukulttuurit edustettuina varsin hyvin, varsinkin lounastarjonnan osalta. Eat.fi on varsin hyvä palvelu uusien paikkojen löytämiseen, mutta silti ajattelin listata tähän omat suosikkini. Varsinaista ykkössuosikkia ei löydy, sillä jokainen herkkuja tarjoava ravintola alkaa pikkuhiljaaa maistua puulta, kun tarpeeksi monta kertaa syö putkeen. Sen takia vaihtelu virkistää ja eri ravintoloihin tulee tutustuttua varsin tiheään tahtiin.

Belly on Annankadun ja Uudenmaankadun risteyksessä ja tarjoaa varsin perinteistä Suomi-pöperöä. Ainakin itseni vakuuttivat taannoiset sienillä täytetyt kaalikääryleet, eikä lihaisistakaan ruokalajeista ole puutetta. Asiakaskunta on läheisistä toimistotyöntekijöistä paikallisiin duunareihin.

Tamarin on puolestaan thaikkupaikka, jossa nälkään on monen eri ruokalajin buffetti. Bonusta ehdottomasti kasvis- ja lihapitoisista ruoistaan sekä ihanasta chilin käytöstä. Toinen sympaattinen thaimaalainen oli hietsun kirpparin oheisessa ravintolassa (siinä hallissa, jossa ainakin joskus yritettiin myydä antiikkia tms) oleva thaimaalainen, jossa pitäjät ovat jotenkin niin sympaattisia ja ruoka tulisen maistuvaa. Puitteiltaan ei ehkä kaikkein hienoin, mutta sydämmellinen henkilökunta kompensoi paljon kokemuksesta.

Iris on söpö lounaskahvila, josta saa upeita salaatteja, myös mukaan. Krulla puolestaan tarjoaa wieniläisiä herkkuja hauskassa ympäristöstä. Italialaisiakin keskustasta löytyy, kuten Tony's Deli ja Dennis, mutta niiden taso ajoittain vaihtelee. Yleensä saa hyvää ruokaa, mutta sitten on niitä karvaita pettymyksiäkin. Myöskään menun vaihtelu tai oikeammin vaihtelemattomuus (lue: ikuinen pasta) alkaa jossain vaiheessa tympiä.

Korea House tarjoaa puolestaan hyvää yhdistelmää korealaisesta ja suomalaisesta ruoasta. Maut ovat varsin aidon oloisia, tosin lihaa löytyy annoksista aika paljon enemmän, kuin mitä Koreassa löytyisi. Sijainti Krunikassa Mariankadulla kuitenkin takaa sen, ettei kauhean usein lounaalle eksy, eikä siihen yhtä lailla kyllästy kuin moniin muihin.

Lisäksi tykkään nepalilaisesta ruoasta, joista esimerkiksi Pikku-Nepal tai sitten Buddha ovat hyviä esimerkkejä. Annokset ovat isoja ja kastike maittavaa. Intialainen Namaskaar on myöskin hieman poikkeavaa normisafkasta, mutta valitettavasti vatsani kestää varsin huonosti linssi- ja papupohjaisia ruokia, joten siellä tulee aika harvoin käytyä. Mayasta rautatientorin kulmasta saa fajitaksia ja muita etelä-amerikkalaisen oloisia herkkuja sekä kesäisiä mansikkamargeritoja. Antioka Atabarista Eerikinkadulta pääsee puolestaan tutustumaan turkkilaiseen keittiöön, siis niihin muihinkin ruokalajeihin kuin pelkkään kebabiin. Kyseinen ravintola on myös monien kasvissyöjien suosiossa monipuolisen ruokalistansa vuoksi.

Sushi kummasti maistuu aina, joskin Kabuki on vähän turhankin suosittu ravintolana. Pöydästä saa vain haaveilla, ellei ei varausta ole tehnyt etukäteen. Toinen hyvä sushipaikka löytyy Kämp-gallerian yläkerrasta, josta yleensä löytyy pöytä ja tunnelma on mukavan intiimi. Suomen mittakaavaan verrattuna sieltäkin saa varsin kohtuulliset ja maistuvat annokset ja se sopii hyväksi välilevähdykseksi esimerkiksi shoppailupäivän keskellä.

Muitakin ravintoloita toki löytyy. Romanttisiin tapaamisiin sopii Cafe Engel, jossa kesäisin voi mennä kesäkinoon. Iguanasta saa kesäisin ihania mansikkamargeritoja ja Cafe Cubasta hyviä Mojitoja. Cafe Esplanadilta saa isoja pullia ja maittavia salaatteja. After-work henkisiä tarjouksia löytyy mm. Mikonkadun Amarillosta tai sitten Bakersista. Silti vinkkejä uusista paikoista otetaan mieluusti vastaan, sillä uuteen on aina kiva tutustua.

Ei kommentteja: