tiistai 15. maaliskuuta 2011

Ylireagointia ja uutisoinnin ihmettelyä

Vaikka normaalisti en kirjoitakaan päivän polttavista aiheista, en osaa pitää tällä kertaa suutani kiinni. Kyllä, Japanissa on ydinvoimalassa vakava tilanne päällä. Silti tunteita herättävään aiheeseen ja uutisointiin on reagoitu monella tavalla. Seuraavat ylireagoinnit ovat olleet koomisimpia, mitä silmiin on tarttunut:
  • Amerikkalaisten facebook-statukset: Netistä on löytynyt aimo kasa jenkkien facebook-statuksia, jotka tapahtumien kauhistelun sijaan on kirjoitettu tyylillä, että "tämän saitte Japani sen vuoksi, että mitä Pearl Harbourissa tapahtui". Krhm... erittäin sivistynyt tapa reagoida suureen onnettomuuteen.
  • Saksassa on päätetty sulkea kaikki ydinvoimalat kolmeksi kuukaudeksi, jotta voidaan tarkistaa niiden tila. Niin, 86 miljoonan ihmisen kansakunta voikin heti laittaa koko ydinvoiman tauolle, koska voihan keskelle Euraasian laattaa sattua vastaavanlainen maanjäristys ja tsunami aivan Japanin tapahtumien jälkeen...
  • Joditablettien hamstraus: Ymmärrän, että Japanissa jodille on tarvetta. Silti vaikka tilanne pahenisikin ja radioaktiivinen pilvi leviäisi, kulkee se maapallon pyörimisen johdosta ensin Yhdysvaltojen rannikolle. Suomessa ei siis tarvitse hamstrata jodia kuin viimeistä päivää. Huuto.netissä olen jopa nähnyt tarjouksia, jossa erinäiset sankarit yrittävät myydä purkillista jodia 500-1000 euron hinnoilla. Suorastaan käsittämätöntä! (Huolestuneille tiedoksi: jodia löytyy myös multivitasta ja muista vastaavista monivitamiinivalmisteista. Sitä ei myöskään kannata syödä varmuuden vuoksi varastoon, joten jodin ylenmäärinen hamstraus on oikeasti aika turhaa.)
  • Lisäksi eräs saksalaislehti suositteli etusivullaan parhaita reseptejä aasialaisista sienistä. Ajoituksessa on ehkä tahatontakin tilannekomiikkaa, sillä säteilymielessä vaarallisinta on saastunut ruoka (jos puhutaan pitkäaikaisaltistuksesta) ja yksi vältettävä asia säteilyonnettomuuden jälkeen on - yllätys, yllätys - sienet.
Tärkeät uutiset tuntuvat hukkuvan massaan ja välillä kansainväliset uutispalvelut kertovat ihan eri tarinaa, kuin mistä paikalliset uutislähteemme kirjoittavat. Lööppilehdet repivät etusivuilleen mahdollisimman eksoottisiin suojakaapuihin pukeutuneita ihmisiä ja raportoivat parhaimmillaan ydinkatastrofista. Toinen vaihtoehto on tunnerikkaat selviäjien kertomukset, jotta lukija varmasti pääsee samaistumaan tilanteessa eläjien tuskaan tai selviytyjien riemuun. Puhumattakaan historian havinasta, kun saadaan kaikki menneet ydinlaitosonnettomuudet kaivettua esille.

Helsingin Sanomat korostaa, kuinka he raportoivat asiasta minuutti minuutilta. Tottahan toki, kyllä minuutti minuutilta tilanne etenee. Muutaman minuutin välein ei silti kannata raportoida asioista kuten "Japanin presidentti puhuu kohta", "aamu saapuu Sendaihin" tai "hyllyt ovat yhä tyhjiä". Siinä ei ole mitään mahdollisuuksia huomata, josko rivien väliin olisi eksynyt tietoa uusista räjähdyksistä tai muusta olennaisesta.

Ylen verkkosivut pohtivat vaihtoehtoja, että mitä jos Loviisa pamahtaisi tai muistelee menneitä ydinonnettomuuksia. Nämä uutispohjat voidaan varmaan kaivaa esille jokaisessa vastaavanlaisessa onnettomuudessa tai vastaavassa tapahtumassa. Turhien pelottelujen ansiosta apteekit pääsevät eroon ylijäämäjodistaan, ja sitten se vanhenee suomalaisten kaappeihin. Mtv3:n sivuilta löysin sentään hyvän artikkelin siitä, mitkä käytännön vaikutukset olisivat, mikäli peljätty ytimen sulaminen tapahtuisi.

Kansainvälisissä uutisissa on eroja: osassa tietovälineistä asiantuntijat selittävät, että kaikki on hallinnassa, eikä mitään hätää ole nähtävissä. Toiset taas tuovat sen katastrofaalisimman puolen joka tapahtumasta esiin. Järkevää ja ajankohtaista uutisointia joutuu hetkittäin etsimällä etsimään (siis yhäkin sen hetken aamusta ja illasta, kun näitä nettisivustoja eksyy seuraamaan). BBC:stä olen tykännyt ja Reuterskin käy, mutta monet muut... Syvä huokaus. Silti tapahtumat ovat avanneet silmiä eri lehtien suuntauksille, eivätkä pelkästään päivittäneet tietoja ydinvoimaloiden rakenteesta ja erilaisista turvallisuuskysymyksistä.

Lopuksi vielä, jottei aivan hukkuisi punainen lanka tai ahdistus valtaisi pahaa-aavistamatonta lukijaa: Vaikka odotus on tuskallista, hiljaisuus on tilanteeseen nähden positiivinen uutinen. Jokainen päivä tekee yleistilannetta vaarattomammaksi, koska meriveteen on sekoitettu booria, joka vähentää ydinreaktioita. Lisäksi radioaktiivisen jodin puoliintumisaika on luokkaa 8 päivää, mikä tarkoittaa sitä, että kahdeksassa päivässä ilmaan päässyt radioaktiivisen aineen määrä pienenee puoleen. Kunhan uusia vastoinkäymisiä ei enää tule vastaan, voidaan tilanne saada vielä hallintaan. Riippumatta siis lehtien linjasta tai ylireagointien määrästä, uutishiljaisuus on tällä hetkellä kullan arvoista.

Ei kommentteja: