keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Hukkuneita uutisia

Japanin tilanteen pohtiminen jatkuu. Jos joku tekisi aiheesta leffan, harva varmaan uskoisi, että on todellista, sen verran monta ihmeellistä käännettä viimeisen viikon sisään on mahtunut.

Työt, elämä ja viikonlopun reissun valmistelut ovat vieneet oman aikansa, joten uutisiakin olen ehtinyt lueskella varsin rajallisesti. Käsittääkseni Fukushimassa palaa yhäkin, kolmos- ja nelosreaktori aiheuttaa suurta huolta. Eniten pelkoa tuottaa kolmosreaktori, koska siinä on polttonaineena plutoniumia, kun taas muissa on ihmisille vaarattomampaa uraania. Paikalle on tuotu poliisin vesitykkejä, joilla yritetään hillitä paloa ja kuumentumista.

Hyviäkin uutisia on, mikäli jaksaa lukea myös sivulauseet. Viimeisen 12 tunnin ajan alueen radioaktiivisuus on ollut laskussa. Reaktorin neljä läheisyyteen on saatu tuotua vesitykki, mikä omalta osalta voi auttaa jäähdyttämiseen. Lisäksi sähkövoimayhtiö Tepcon yritys saada sähköä alueelle on edistynyt. Se on saanut uuden voimalinjan vetämisen Fukushimaan lähes valmiiksi. Sähkön puute esimerkiksi turvajärjestelmissä ja pumpuissa on ollut yksi suurimmista haasteista tilanteessa, joten huomisen taidan pitää peukkuja sille, että sähköt saataisiin palautettua voimalaan - edes niissä määrin, että tilanne saadaan taas paremmin hallintaan.

Ei kommentteja: