lauantai 12. maaliskuuta 2011

Maailman menoa ihmetellessä

Joskus tulee vastaan niitä hetkiä, jolloin maailma tuntuu pysähtyvän hetkeksi katastrofin jälkeen. Lueskelen aamuisin lehtien otsikot, mutten muuten voi kuvata itseäni suureksi uutisten seuraajaksi. Silti hetkinä, kun maailma järisee, tulee jostain syystä seurattua varsin tarkkaan tilannetta ja sen kehittymistä.

Aurinkoisen päivän seurauksena kämppä tulvi valoa ja oli kutsui siivoamaan. Taustalla oli BBC:n nettistreami, josta tuli tietoa Japanin tuhojen tilanteesta. Fukushiman reaktorin tilanne kiinnosti ja hetkittäin googlettelin netistä ja lueskelin vanhoista fysiikan kirjoista sitä, miten ydinreaktorit toimivat (niin, olisi ehkä niillä ydinfysiikan luennoilla pitänyt joskus keskittyäkin). Onneksi ihan näin pahaa pilveä ei nähty (kuvat Japanin matkalta Hiroshimasta):


Uutisissa mainituissa rannikkokylissä ole koskaan käynytkään ja silti on olo hieman haikea. Tavallaan se on erikoista, että myötäelän minulle aivan tuntemattomien ihmisten surua. Osittain koen vastuuta siitä, että olen nykyajan ilmiöiden uhri: Nykyinen journalismi tekee töitä sen eteen, jotta kaukaisetkin tapahtumat koettaisiin läheisiksi, että myös niillä kaukaisilla asioilla olisi merkitystä. Katastrofeja tuotteistetaan myynnin edistämiseksi, ajoittain myös uhrien kustannuksella.

On vaikea olla kylmä ja tunteeton. Muistan yhäkin elävästi Hiroshiman museon ja kaikki kuvat, mitä pahimmassa tapauksessa radioaktiivinen säteily saa aikaan. Pahimpia en pysty edes laittamaan blogiin ja niitä oli yhäkin tuskallista käydä läpi, vaikka siitä on jo aikaa. Harvoin museot pystyvät koskettamaan vahvasti. Kyseisen kierroksen jälkeen voin niin pahoin, että teki mieli oksentaa aulan vessassa. Tämän vuoksi myös oli ihana kuulla, että tilanne alkaa olla hallussa Fukushiman voimalassa.

Hiroshimastahan jäi atomipommin jäljelle lähinnä tämä rakennus, joka on jätetty pystyyn tapahtuman muistomerkiksi:


Vaikka suurta ydinturmaa ei onneksi näytä olevan tiedossa, on hyvä muistaa, että myös maanjäristys ja tsunami ovat varmasti vaatineet veronsa. Tsunamin jälkeen on muutamassa rannikkokylässä enää muutama rakennus pystyssä ja tuhannet ihmiset kaipaavat vettä, ruokaa ja suojaa. Punainen risti on jo lähettämässä apua Japaniin ja kyseiseen kampanjaan on mahdollista osallistua vaikka ihan kotisohvalta käsin. Tarkemmat ohjeet punaisen ristin sivuilta.

Ei kommentteja: