torstai 3. joulukuuta 2009

Kiva tapa auttaa

Joulun tienoilla joudutaan taas pohtimaan erilaisia joululahjoja. Mitä antaa tuttaville, joilla on jo kaikkea? Viime vuonna oli hauska trendi lehmien ja vuohien lahjoittamisesta whon tai kirkon ulkomaanavun avulla. Toki se vaihtoehto on myös tänä vuonna olemassa, mutta lisäksi on muita mahdollisuuksia.

Talouslehdissä on puhistu jo yli vuoden ajan mikrolainoista - siis pienistä lainoista, joilla saadaan huomattavasti parannettua kehitysmaissa olevien ihmisten asemaa heidän omalla aktiivisuudella. Ideana tosiaan on se, että kehitysmaiden asukkaat voivat hakea pieniä lainoja, parantaa sillä oman yrittäjyytensä pääomaa ja sitten maksaa lainat pienissä osissa takaisin. Siinä sivussa he saavat hieman parannusta elämäänsä. Toimintatapana lainaus on siinä mielessä varsin ihanteellinen, että siinä ei automaattisesti vain lahjoiteta rahaa eniten ääntään nostavalle. Sen sijaan hyvän idean ja kokemuksen omaavat yrittäjät voivat hakea lainaa. Tarkoituksia voi olla monia: oman pienen firman perustaminen, eläimien ostaminen myytäväksi, skootterin hankkiminen kuljetusten helpottamiseksi tai vaikka niinkin yksinkertaisen asian kuin veden saamiseksi kotiin. Laina maksetaan pienissä osissa takaisin.

Kiva on ensimmäinen löytämäni sivusto, jossa tavalliset ihmiset voivat lainata rahaa kehitysmaiden ihmisille. Lainatut summat riippuvat omasta tahdosta - 25 dollaria tuntuu olevan minimi ja samalla hyvin normaali summa lainaamiseen. Näitä 25 dollarin settejä sitten kerätään eri lahjoittajilta sen verran, että joko haettu summa täyttyy tai vaihtoehtoisesti hakuaika menee umpeen. Sen jälkeen luulisin, että lainan hakija voi päättää, ottaako lainan vastaan.

Kiva on kahden mikrolainauksesta innostuneen britin perustama foorumi, joka tekee yhteistyötä monien kehitysmaissa toimivien mikrolainaukseen keskittyneiden järjestöjen kanssa. Se on perustettu maaliskuussa 2005 ja sen jälkeen sen kautta on lainattu jo yli 1 000 000 dollaria, tehden kivasta yhden maailman suurimmista mikrolainaajista.

Jokaisella lainanhakijalla on oma sympaattinen tarinansa. Sivuilla on myös arvioitu henkilön kykyä maksaa laina takaisin, lainahistoriaa ja valuuttakurssien vaikutusta. Lainaamiseen toki liittyy riskejä. Voi olla, ettei hakija pysty maksamaan lainaansa takaisin. Siksi summat kannattaa pitää sen verran pieninä, että niistä voi tarvittaessa luopua. Aina se ei tarkoita sitä, että koskaan ei saisi rahoja takaisin. Silti tässä vaiheessa on hyvä mainita muutama varoituksen sana.

Keskustelin erään kaverini kanssa, joka oli saanut ensimmäiset takaisinmaksut takaisin tilille. Tämän johdosta innostuin itsekin ja selailen galleriaa sillä silmällä, että kenelle soisin vähän erilaisen joululahjan. Voin ehkä raportoida myöhemmin siitä, että mitä lainalle sitten kävikään.

Edit: näköjään rahat saa takaisin vain paypalin avulla, joten jatkan idean tutkiskelua.

Ei kommentteja: