perjantai 31. lokakuuta 2008

Diwali - valon juhla

Intia on täynnä juhlia. Yksi (ilmeisesti) neljästä suuresta juhlasta on nimeltään Diwali tai Deepavali, valon juhla, joka on omistettu viidelle hindujen pääjumalalle. Se muistuttaa juhlimistavoiltaan hieman joulun ja uuden vuoden risteytystä. Juhlimisen kesto vaihtelee hieman riippuen siitä, missä päin Intiaa on juhlistamisen aikaan. Vapaapäiviä töistä on kaksi, ja itse juhlan pituus on 2 - 5 päivää niin, että tänään on viimeinen viidestä päivästä. Mikäli Diwali on vain 2-päiväinen, juhlitaan vain 2. ja 3. päivänä ajanjaksosta. Ajallisesti se on kuin meidän pääsiäisemme siinä mielessä, että sen ajankohta vaihtelee kalenterissa lokakuun loppuun tai marraskuun alkuun, vuodesta riippuen. Varsinainen juhla alkoi jo sunnuntaina, tämän päivän ollessa viimeinen juhlittava päivä.

Jos haluaa juhlia Diwalia pitkän kaavan mukaan, ensimmäisenä päivänä käydään tervehtimässä jumalia, toisena puhdistaudutaan, kolmantena kokoonnutaan ja juhlistetaan valoa ja raketteija, neljäntenä on intialaisen ajanlaskun mukaan uuden vuoden ensimmäinen päivä ja viidennen tarkoituksena on vierailla veljien ja sisarten luona. Lisäksi varmasti juhlintaan kuuluu paljon muutakin, mutta osa meni hieman ohi, kun intialaisten puheenparsi on tottumattomalle korvalle ajoittain hieman haasteellinen.

Juhlintaan kuuluu olennaisesti valo (kynttilät ja raketit), kokoontuminen perheiden kanssa, lahjojen anto (vähän riippuu taas paikasta, ovatko ne tyyliin karkkia tms. vaiko jotain vähän isompaakin), uusien vaatteiden ostaminen (uuden vuoden aloittamisen kunniaksi) sekä koristelu, jota ei Intiaa kyseessä ollen voi korostaa liiaksi. Kuvia en viitsi tänne laittaa, sillä ne eivät olisi omiani, mutta jos haluaa hieman hajua, miltä diwali näyttää ja mihin se pohjautuu, voi
täältä käydä tarkastelemassa. Sivuilta löytyy myös hieman tarkempaa tietoa varsinaisen juhlan uskonnollisesta taustasta.

Mutta ei, en ole vieläkään eksynyt matkalle tämän harmaan pääkaupunkiseutumme ulkopuolelle, satuin kuin varkain vain pääsemään juhlaan osalliseksi. Projektissamme on intialaisia ja heidän johdostaan juhlistimme yhdessä tätä kaukaista ja meille vierasta juhlaa. Matkakuume kasvaa, mutta vielä ei puoleen vuoteen ole yhtään lomapäivää käytettävissä. Saa nyt nähdä, josko joskus maaliskuussa saisi hieman palkatonta vapaata. Siihen on kuitenkin vielä aivan liian pitkä aika, jotta matkoista voisi edes realistisesti haaveilla. Läheisempänä haaveena on ensimmäinen vapaa ja tyhjä viikonloppu, jolloin voisi vaan olla. Ei ole ihan lähellä sekään.

ps. jos haluaa nähdä leppoisan Intia-aiheisen leffan, kannattaa tsekata Darjeeling Limited, joka oli viime vuonna elokuvateattereissa.

Ei kommentteja: