lauantai 18. joulukuuta 2010

Helsinki herää jouluun

Mikä yhdistää huvipuistolaitteita, pakkasella palelevan ranskalaisen ja käsityöt? Puhumattakaan glögistä? En välttämättä ainakaan itse osaa yhdistää, ellen olisi päättänyt uhmata joulutungosta joululahjojen haalimista varten. Siis sinä samana viikonloppuna, kun kaikki muutkin ovat siellä.

Alkuperäiseen kysymykseen palaten: Kaikkia yllämainittuja löytyy tällä hetkellä Helsingin toreilta. Astelin Kampin keskuksesta ulos ja törmäsin johonkin, joka vaikutti tivolin, huvipuiston ja turistinähtävyyden yhdistelmältä. Olin pakotettu kävelemään sen läpi kylmyydessä ja tuiskussa ja heräsi minulla halu myös tutustua kojuihinkin - joskaan mitään löytämättä. Omituinen yhdistelmä huvipuistoa ja turistikojuja jäi silti mieleen.

Suunta jatkui Manskulle päin ja vanhan bussiaseman kohdalla (olisikohan lasipalatsin aukio) löytyi taas perinteinen ranskalainen tori. Kesäiseen Helsinkiin se istui todella hyvin, mutta kylmästä värisevät ranskalaiset miehet kävivät lähinnä sääliksi. Heidän tunnelmaansa varmaan sentään paransi se, että ihmiset jonottivat yli kymmenen asteen pakkasessa lausuakseen avuttomasti muutaman sanan ranskaa ja saaden uuden jouluherkun kotiinviemisiksi. Minä mukaanlukien.

Vuosi vuodelta erilaisten joulumarkkinoiden määrä on kasvanut ainakin Helsingissä. Perinteisemmät markkinat pitävät toki pintansa. Vanhalla ylioppilastalolla on taas käsityömarkkinat ja Espalla Tuomaan markkinat. Jäätävässä tuulessa hytiseminen ei aivan tuo mieleen saksalaisia ja toreja glühweinin kanssa, mutta lähtökohtaisesti se on silti hyvä. Torit ja markkinat elävöittävät kaupunkikuvaa ja luovat vaihtoehtoja. Viimeisiä lahjoja paniikissa etsivälle löytyy myös muuta, kuin perinteiset marketit ja tavaratalot. Löytyy pientä tunnelmaa, jota on kiva jakaa eteenpäin. Lisäksi voi nauttia niistä merkeistä, kun Helsinki herää jouluun.

Ei kommentteja: